.

Dit is het zesde corona gerelateerde bericht die wij u sturen sinds het uitbreken van de coronacrisis. De berichten zijn steeds economisch van aard: wat doen overheden en andere instanties om u door deze crisis te helpen en wat kunt u zelf doen. Gisteren bereikte ons het bericht dat een medewerker van een cliënt van ons kantoor aan de gevolgen van het virus is overleden. Het komt daarmee op een andere manier dichtbij en plaatst alle berichtgeving voor ons toch in een ander daglicht. Onze gedachten gaan uit naar Jan, zijn familie en zijn collega’s.

Nieuwsberichten uit het weekend
Afgelopen vrijdag informeerden wij u over de twee maatregelen die zijn opengesteld door de overheid: de regeling Tegemoetkoming schade COVID-19 (de € 4.000-regeling) en de Inkomenssteun voor zelfstandig ondernemers. Over de € 4.000-regeling brak dit weekend een hoop protest uit, omdat de regeling uitsluitend openstaat voor specifiek benoemde sectoren, zoals de horeca en de evenementenbranche. Maar winkeliers zien als gevolg van lege winkelstraten ook hun omzet grotendeels wegvallen, of zagen zich genoodzaakt hun winkel te sluiten. De staatssecretaris van Economische Zaken reageerde daar adequaat op, door verruiming van de regeling aan te kondigen. Ook gaat er een scherp randje van de regeling af.

Verruiming Tegemoetkoming schade COVID-19 (de € 4.000-regeling)
Vandaag wordt bekend gemaakt met welke sectoren de € 4.000-regeling zal worden verruimd. In de berichtgeving sprak Economische Zaken afgelopen weekend over ‘bepaalde groepen ondernemers in de non-food, zoals winkeliers’. Houdt deze website in de gaten voor de precieze lijst met ondernemingen waarvoor de regeling wordt opengesteld. Onderaan deze webpagina kunt u eenvoudig controleren of uw onderneming voor de regeling in aanmerking komt. Vul uw KvK-nummer in en u hebt direct duidelijkheid.

De website voor de aanvraag (klik hier) was dit weekend overbelast of getroffen door een storing. Uitvoerende organisatie RVO stelt alles eraan te doen de storing zo snel mogelijk op te lossen.

Aan de regeling die vrijdag werd afgekondigd zat een scherp randje: bepalend was de SBI-code, de typering van uw onderneming zoals u geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel, naar de situatie op 15 maart. Bent u onder een andere SBI-code ingeschreven, dan heeft u pech, was afgelopen vrijdag de boodschap. Ook als u zich gedwongen zag uw restaurant of sportschool te sluiten. Daar komt men nu van terug. Wie ingeschreven staat onder een onjuiste SBI-code kan zich bij RVO melden. Uw situatie wordt dan individueel beoordeeld. U kunt zich hiervoor aanmelden door dit formulier in te vullen.

Kan ik een beroep doen op meerdere regelingen?
Het antwoord op deze vraag is: Ja, dat kan. Wie personeel in dienst heeft, kan een beroep doen op het noodfonds, waarvan naar verwachting morgen de spelregels gepubliceerd worden. Valt u met uw onderneming in bepaalde sectoren (zie hiervoor), dan kunt u een beroep doen op de € 4.000-regeling. En sta je te boek als zelfstandig ondernemer, dat wil zeggen ondernemer in de inkomstenbelasting met een eenmanszaak, vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap, dan kunt u voor inkomenssteun, zeg maar het privéhuishoudboekje, een beroep doen op uw woongemeente voor een (versoepelde) bijstandsuitkering van maximaal € 1.050 (eenpersoonshuishoudens) of € 1.500 (meerpersoonshuishoudens) netto per maand.

Bomen en bos
Er komt best het nodige aan informatie op u af, de afgelopen dagen en weken. Ziet u op deze maandagmorgen door de bomen het bos niet meer? Hieronder volgt een korte samenvatting van de beschikbare ondersteuningsmaatregelen.

  • Morgen worden de regels voor het noodfonds bekend. Onder die regeling krijgt u compensatie van een deel van uw loonkosten, als u geconfronteerd wordt met 20% of meer omzetverlies
  • De € 4.000-regeling biedt compensatie voor vaste lasten en omzetverlies voor specifieke sectoren, die zich als gevolg van de coronamaatregelen gedwongen zagen hun winkel of bedrijf te sluiten
  • Zelfstandig ondernemers (ZZP, eenmanszaak of vennootschap onder firma) kunnen bij hun gemeente aankloppen voor inkomenssteun/tijdelijke bijstand. U kunt daar ook een lening krijgen van maximaal € 10.000.
  • De belastingdienst werkt soepel mee aan uitstel van betaling van allerlei belastingen. De rente op nog te betalen belasting gaat naar nul
  • Gemeenten werken in toenemende mate mee aan uitstel van gemeentelijke belastingen, waaronder OZB en toerismebelasting. Ook waterschappen verlenen uitstel
  • U kunt eenvoudig bij uw bank aankloppen voor zes maanden uitstel voor aflossingen op uw zakelijke financieringen
  • De overheid staat voor een groter bedrag borg voor financieringen, zodat uw bank u gemakkelijke extra financiering kan verstrekken. Voor kleine ondernemingen zijn de mogelijkheden om bij Qredits aan te kloppen voor geld verruimd


Vragen naar aanleiding van de berichtgeving in deze of eerdere berichten? U weet ons te vinden.